Bundet eller rörligt - tänk rätt om bolånen
PUBLICERAD 9/4/2021

Bundet eller rörligt - tänk rätt om bolånen

Inspiration Ska du satsa på bunden eller rörlig ränta på dina bolån? Bara du själv kan avgöra vad som passar dig bäst. Båda har sina för och nackdelar.

Bundna lån har fast ränta medan obundna har en rörlig som i regel justeras var tredje månad. Det innebär att bundna lån ger en förutsägbarhet – men den tryggheten får du betala för – obundna lån har över tid varit billigare. Och eftersom bolån tenderar att vara höga så handlar det om ganska stora pengar varje år. Ditt beslut ska du fatta utifrån hur du tror att ränteläget kommer utvecklas.

Bunden ränta

Väljer du bundet så kommer du och banken överens om vilken ränta du ska betala. Oftast binder man på mellan 1 och 5 år. Då kommer du veta exakt vad det kommer kosta dig varje månad under den perioden. Fördelen mot rörligt är att du är skyddad mot höjningar om marknadsräntan börjar röra sig uppåt. Nackdelen är att du behöver betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet i förtid och att det alltså varit dyrare historiskt sett med bundet än rörligt.

Obunden ränta

Den obundna räntan följer marknadsräntorna och justeras normalt var tredje månad. Det betyder att den går upp och ner. På den rörliga räntans pluskonto finns som sagt att det varit billigare i det långa loppet. Dessutom kan du ändå binda den när du vill. På minussidan finns att du inte vet när den höjs och att du behöver hålla koll på marknadsräntorna.

Kanske dela upp lånet?

Om du inte vet vad du ska välja kan det vara klokt att splitta upp lånet i en bunden och en obunden del. Då lägger du inte alla ägg i samma korg och minskar riskerna med alternativen.

Då är det läge att binda

Det finns tillfällen då det kan vara smart att se över lånen och kanske binda. Som när marknadsräntan förväntas stiga. Om din privatekonomi plötsligt blir osäker kan det också vara en bra idé att binda lånen för att gardera dig mot oväntade räntehöjningar. Du ska dock ha i bakhuvudet att det blir knöligare att sälja bostaden om du väljer den vägen. Så går du i såna tankar är det bäst att låta bli.

 

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …

Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs …