Bolåneräntan på väg upp – är du förberedd?
PUBLICERAD 8/6/2022

Bolåneräntan på väg upp – är du förberedd?

Ekonomi Riksbanken höjer räntan och det innebär att din boendekostnad ökar. Därför är det hög tid att göra en ny kalkyl för din hushållsbudget – hur hög bolåneränta klarar din ekonomi?

Efter den världsomfattande bankkrisen 2008 sänktes räntorna för att stimulera ekonomin. Och sedan dess har räntorna legat lågt, så lågt att många nog glömt bort vad ”normal” boränta vill säga.

Men nu pekar allt mot att räntan snabbt är på väg upp, inte minst för att dämpa inflationen. Det innebär att räntan för bolånen också följer med upp, vilket ökar boendekostnaderna för många.

I början av april höjde storbankerna och även statliga SBAB sina boräntor. Detta eftersom man såg tydliga tecken på att Riksbanken planerar att öka sin utlåningsränta. Det bekräftades 6 april när vice riksbankschefen Martin Flodén höll ett tal och meddelade att man behöver omvärdera sin penningpolitiska plan:

”Det innebär att vi behöver höja räntan betydligt tidigare än vi planerade i februari”, sa Martin Flodén.

Fördubblad lånekostnad

Prognosen är att Riksbanken höjer räntan en gång i kvartalet med 0,25 procentenheter, eller 25 räntepunkter. Det innebär att du redan om ett år får räkna med minst 1 procentenhet högre boränta, om 18 månader kanske 1,5 procentenhet högre. Det innebär för många en fördubbling av den räntekostnad de har idag.

Ovanpå detta ska vi lägga kraftigt höjda elpriser och bränslepriser, stigande inflation samt även höjda matpriser. I Tyskland förutspår en av de större kedjorna att livsmedelspriserna kan gå upp med 20–50 procent på grund av Rysslands krig i Ukraina.

För de som oroar sig för högre boräntor och ökande levnadskostnader är det alltså hög tid att titta över hushållsbudgeten. Det kan även vara klokt att binda sina bolån.

I guiden på länken nedan får du konkreta tips på hur du kan spara pengar på följande områden:

  • Gör en ny budget
  • Spara smart
  • Dags att binda bolånet?
  • Ha koll på snitträntan
  • Byt bank ibland
     

Läs om hur du kan förbereda dig för en högre bolåränta

Mer om Ekonomi
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Ekonomi

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att blåsa ”faran över”, dina banklån …

Så fixar du fattiga januari
Så fixar du fattiga januari
Ekonomi

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Ekonomi

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår guide …