Bolåneräntan fördubblas – nu gäller det att spara
PUBLICERAD 22/9/2022

Bolåneräntan fördubblas – nu gäller det att spara

Aktuellt Riksbanken har höjt räntan med hela 1,0 procentenhet vilket leder till rejält högre boendekostnad. Det är hög tid att göra en ny kalkyl för din hushållsbudget. Här är spartipsen du inte får missa!

De flesta förstod att räntan var på väg upp, men blev nog ändå chockade av Riksbankens besked: styrräntan höjs från 0,75 till 1,75 procent!

Och det är inte slut där. Riksbanken flaggar redan nu för att det blir fler höjningar det kommande halvåret. Räkna med att styrräntan höjs till 2,50 procent under 2023.

Räntehöjningen motiveras med att Riksbanken måste dämpa den höga inflationen. Högre styrränta innebär att bolånen följer med upp, vilket ger kraftigt ökande boendekostnader.

Enda undantagen är de som låste sina lån i tid. Optimala tiden för att binda sina lån var under hösten 2021. Nu, ett år senare, är den sannolika vinsten mycket mindre om man binder lånen.

Fördubblad lånekostnad

Tyvärr är det inte slut med eländet – höjda boendekostnader är bara en del av flera prishöjningar som drabbat alla. Hög inflation gör att våra löner blir mindre värda och det höjer i praktiken priset på det mesta vi konsumerar. 

Lägg till det kraftigt höjda elpriser och bränslepriser, vilket påverkar både privatpersoner och företagare. I sin förlängning kan det leda till nedläggningar och att en del mister sitt jobb.

Även de som bor i hyresrätt kan få känna av höjda avgifter och sannolikt även höjda hyror. Fastighetsägarna GFR har redan aviserat att de vill se en höjning på 10 procent i kommande hyresförhandlingar.

Det mesta blir dyrare och då gäller det att spara där det går, för de flesta av oss. Hög tid att titta över hushållsbudgeten, med andra ord.

I guiden ”Så minskar du dina utgifter” nedan får du konkreta tips på hur du kan spara pengar på följande områden:

• Gör en ny budget
• Spara smart
• Ha koll på snitträntan
• Byt bank ibland

Läs mer:

Så minskar du dina utgifter

Minska matsvinnet och spara pengar

Hjälp – min elräkning skenar! Vad gör jag?

Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi