Bluffsamtal från utlandet – så skyddar du dig
PUBLICERAD 28/11/2022

Bluffsamtal från utlandet – så skyddar du dig

Ekonomi Brukar du få märkliga utlandssamtal från telefonnummer du inte känner igen? Det är med största sannolikhet bedragare som försöker lura dig på dyra samtalskostnader – i värsta fall flera tusenlappar. Så här skyddar du dig!

Frågar man runt bland vänner och arbetskamrater är det många som delar samma erfarenhet. De blir ofta uppringda från utlandet, av telefonnummer som är obekanta.

Ibland går det bara fram en till två signaler, eller så lägger uppringaren på direkt när man svarar. Missar man samtalet och ringer tillbaka kopplas samtalet upp men ingen svarar, alternativt möts man av en inspelad telefonsvarare. Bedrägerierna kallas också för Wangiri samtal, då de hade sitt ursprung i Japan.

Det här är med all sannolikhet bedragare som försöker lura dig. Varje samtal behöver inte kosta så mycket men eftersom bedragarna ringer tusentals samtal kan det ändå bli stora belopp. Men det finns också exempel på svenskar som fått flera tusentals kronor i samtalskostnad.

Svårt att stoppa helt

Beroende på vilken telefonoperatör man har föregås numret av ett landsnummer, eller så är landet utskrivet i klartext.

De länder som är vanligast är Somalia, Mali, Senegal, Tunisien, Zimbabwe, Albanien, Seychellerna, Nicaragua, Paraguay, Guatemala och Djibouti.

De flesta teleoperatörer som är aktiva i Sverige känner till problemen med bluffsamtal och försöker stoppa dom. Men bedragarna byter ständigt nummer och det är svårt att filtrera bort alla bluffsamtal. Samtalen kopplas via flera olika länder, för att dölja vem det är som ringer. Tekniken är oftast automatisk, en "robot" utför tusentals uppringningar.

Enkelt råd: svara inte

Det enkla rådet när man blir uppringd av okända nummer från utlandet är att inte svara. Får man flera samtal från samma nummer är det enklast att blockera uppringaren.

Att blockera ett telefonnummer brukar vara väldigt lätt, både med iPhone och Android-telefoner. Skulle man av misstag blockera någon så brukar man hitta blockeringen under inställningar.

De som ofta har utlandskontakter – men ändå känner en viss tveksamhet – kan låta samtalen gå fram till telefonsvararen. Då lär det bli tydligt om uppringaren är seriös eller inte.

Ett annat sätt man kan skydda sig är att manuellt ändra på den maximala kostnadsgräns som finns hos operatören. Den kan ligga relativt högt, i sin standardinställning. Telia har till exempel 5.000 kronor som maxgräns.

Om du inte kan hitta ändringarna för detta på egen hand får du ringa upp kundtjänst hos operatören och be dom sätta ett lägre belopp.

Men vad är detta? Jag känner ingen i Somalia. Nä, just det – svara inte!

Bedrägerier är vanliga

Bluffsamtal från utlandet är tyvärr inte de enda bedrägeriförsöken som sker via telefon. Vi har beskrivit flera av dessa i artikeln ”Skydda dig mot ID-kapning och nätbedrägerier” (klicka för att läsa mer).

Att bli utsatt för bedrägeriförsök via telefon eller dator är idag vanligare än att få sin cykel stulen. Den senaste 10-årsperioden har bedrägeribrotten ökat med mer än 50 procent. Bedrägerierna blir allt fler då det tyvärr är mer eller mindre riskfritt.

5,7 procent av befolkningen, 16–84 år, uppger att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri, 3,5 procent utsattes för kort- och kreditbedrägeri. 57 procent av de förundersökningar som polisen inledde 2021 blev direkt nedlagda (källa: Brottförebyggande rådet, 2021).

Dyra telefonnummer

Det finns flera tjänster som förmedlas via telefon där samtalskostnaden kan vara betydligt högre än ett vanligt samtal. Här är några du behöver ha koll på och de inleds med ett speciellt ”riktnummer” (som inte är geografiskt).

• 0900, 0939, 0944. Detta är betalteletjänster som kan handla om annonser eller dejtingtjänster. I värsta fall är samtalskostnaden flera hundra kronor i minuten, eller per samtal.

• 099. Massanrop som används vid exempelvis insamlingar och tävlingar. Kostnaden kan variera stort.

• 118. Olika nummerupplysningstjänster. Även här varierar kostnaden.

Viktigt och därför gratis

En del telefonnummer är så kallat ”samhällsviktiga” och därför gratis eller har vanlig taxa. Andra används av företag som vill ge sina kunder möjlighet att ringa gratis. Även här är det de inledande siffrorna som berättar vad som gäller

• 11. Alla känner till nödnumret 112, till SOS Alarm. Förmodligen också 1177, till sjukvårdsrådgivningen. Polisen når man på 114 14, saknade barn anmäls på 116 000, med flera exempel.

• 020. Används av företag och myndigheter. Fria samtal för den som ringer (dock inte om man ringer från utlandet).

 

Läs fler artiklar i samma ämne:

Skydda dig mot ID-kapning och nätbedrägerier