Ångra eller byta julklappar – dessa regler gäller
PUBLICERAD 26/12/2023

Ångra eller byta julklappar – dessa regler gäller

Ekonomi Fick du fel julklappar? Det har hänt oss alla! Tyvärr är det inte helt självklart att du kan byta eller ångra julklappsköpet – inte ens med kvitto. Följ våra 7 tips och lär dig vilka regler som gäller.

Text: Pär Brandt

Ibland blir det fel. Men när det gäller julklappar kan det bli både pinsamt och svårt.

De flesta av oss vill ju inte verka otacksamma. Men du kan redan första sekunden inse att den där fina märkeströjan har HELT FEL FÄRG och att den för evigt kommer att hänga oanvänd i garderoben.

Men hur byter man en julklapp? Går det att få pengarna tillbaka, eller ett tillgodokvitto? Läs våra 7 tips och råd!

1. Butikens regler gäller

Bytesrätt och öppet köp ingår inte i konsumentköplagen. Det är något som butiken själv bestämmer.

Därför är det mycket klokt att du verkligen är 100 procent säker på vad som gäller när du köper en julklapp. Och spara kvittot, där brukar butikens regler för öppet köp och bytesrätt stå förklarat. Är inte detta angivet, be att personalen skriver ”Öppet köp XX dagar” och undertecknar.

Butiken kan till exempel kräva att julklappen lämnas tillbaka i obruten förpackning, annars har de rätt att vägra öppet köp.

Vissa butiker tillämpar regeln att kunden inte får pengar tillbaka, utan ett tillgodokvitto. Du kan alltså köpa en annan vara för lika mycket i butiken (eller lägga till mellanskillnaden).

2. Spara ALLTID kvittot

Om morbror Bertil gett dig helt fel julklapp så får du dra en vit lögn om ”Oj, en sådan har jag redan” och fråga honom om kvittot. Öppna inte förpackningen, om det finns en sådan.

Någonstans på kvittot bör du hitta information om öppet köp (pengarna tillbaka) eller bytesrätt (byta mot annan vara). Dessa villkor brukar till exempel vara begränsade till en viss tid. Oftast 10–30 dagar, men ibland ända upp till 60 dagar.

Gäller öppet köp kan du som regel lämna tillbaka julklappen och få pengarna överförda på ditt betalkort. Eller så tillämpar butiken regeln att pengarna måste tillbaka på kortet som användes vid köpet.

Julklappar är i stort sett alltid en glädje, men ibland blir det fel. Kan du byta? Läs våra tips!

3. Förhandla om byte

Du står vid kassan och blir då informerad om att butiken inte tillämpar bytesrätt eller öppet köp. Vilket vi lärt oss är något som butiken bestämmer helt själv – inget som du kan kräva.

Det är nu du ska dra på ditt allra charmigaste leende och fråga om du istället kan få ett tillgodokvitto, för att köpa något annat i butiken. Här är det en stor fördel om du redan sett ut någon vara som skulle passa och kostar ungefär lika mycket.

Med lite tur går kassapersonalen med på detta. Men får du ett snabbt ”Glöm det!” så är det bara att bita i det sura äpplet.

5. Öppet köp utan kvitto?

Julklappen du fick blev fel men du vet att butiken eller butikskedjan tillämpar öppet köp. Tur!
Men morbror Bertil har slarvat bort kvittot – kan du ändå få pengarna tillbaka?

Nja, här är det återigen butikens egna regler som gäller. Även om du tycker att till exempel den där stickade tröjan har en design och märkning som knyter den till butiken är det kanske inte ”bevis” nog. Personalen kan kräva kvitto för öppet köp eller bytesrätt, det är deras regler som gäller.

Man kan bli vansinnig för mindre ... Men lugn – oftast går det att byta julklappen.

6. Reklamera din julklapp

Även om du fått en julklapp (som köpts av någon annan) så gäller reklamationsrätten. Rätten att reklamera finns beskriven i konsumentköplagen (klicka för att läsa mer).

Du har rätt att reklamera en vara som är trasig eller fungerar dåligt. Du har även rätt att reklamera en vara som inte stämmer med den information som köparen har fått. Om morbror Bertil exempelvis köpte ett FIFA-spel till din Xbox, men det visar sig bara passa till Playstation, då kan spelet reklameras.

Reklamationsrätten gäller i upp till 3 år i Sverige. Bytet bör dock göras så snart som möjligt om felet upptäcktes direkt, 2 månader anses som skäligt. Även felaktiga tjänster kan reklameras, men de är mera ovanliga som julklappar.

7. Julgåvor från företag

En julklapp från arbetsgivaren är oftast en uppskattad gest. Dessutom skattebefriad och avdragsgill för företaget, om värdet inte överstiger 500 kronor.

Men ibland kan det ju bli helt fel, även om det var snällt tänkt av chefen. Att byta jobbets julklapp kan dock vara knepigt och man riskerar att framstå som otacksam. En smidig lösning är att skänka gåvan vidare till släkt eller vänner på julafton – om du tycker att julklappen passar någon annan bättre.

Om inte detta går, är det bäst att vara ärlig och berätta för chefen hur det ligger till. Motivera varför julklappen inte passar, vilket lämpligen sker vid ett senare tillfälle och inte direkt på julfesten med personalen. Men ta inte för givet att du får en annan julklapp – chefen uppskattar kanske inte din ärlighet.

Fler artiklar i liknande ämne:

Bli inte lurad under mellandagsrean – 7 fyndiga tips

 

Mer om Ekonomi
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Ekonomi

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att blåsa ”faran över”, dina banklån …

Så fixar du fattiga januari
Så fixar du fattiga januari
Ekonomi

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Ekonomi

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår guide …