Alla hjärtans dag 14 februari – så här överraskar du partnern
PUBLICERAD 30/1/2023

Alla hjärtans dag 14 februari – så här överraskar du partnern

Inspiration Att bjuda på en positiv överraskning gör underverk för de flesta relationer. Alla hjärtans dag är 14 februari och här har du tips på presenter och romantiska idéer som får kärleken att spira!

De flesta kan nog hålla med om att vägen till en bra relation är att bli sedd och lyssnad på. Sen krävs det förmodligen lite mer än så för att kärleken ska spira – exempelvis en överraskning på alla hjärtans dag.

Oavsett om det är en förälskelse på avstånd eller en gammal kärlek så kräver alla hjärtans dag en del förberedelser. Helst i god tid.

Alla hjärtans dag infaller alltid 14 februari och borde därför inte vara så svår att hålla i minnet. Ändå kommer dagen som en överraskning för många och det kan bli nödlösningar som får motsatt effekt hos partnern.

Låt dig inspireras av våra tips nedan och ta chansen att vara romantisk!

Planera i god tid

En romantisk middag den 14 februari är en alldeles utmärkt idé. Om det inte vore för att alla andra par också vill äta ute då!

Se därför till att boka bord i god tid. Föredrar du en middag hemma så kräver den också förberedelser. Leta recept, inköp, blommor, vin, med mera. Glöm inte desserten och levande ljus.

Om du klurat ut en bra present så kan den också kräva förberedelser. Ska du beställa presenten på nätet behövs det en tidsmässig säkerhetsmarginal.

Den här buketten kostar en förmögenhet 14 februari – köp blommor den 13:e!

Köp blommor dagen innan

En blombukett eller enkel ros är uppskattat av nästan alla, vågar vi påstå. Men att köpa en bukett på vägen hem från jobbet den 14 februari är inte helt lätt … 

Priserna på röda rosor slår i taket den 14:e. 50 kronor styck är inte ovanligt. Sammanlagt säljs det över 4 miljoner röda rosor i Sverige inför alla hjärtans dag.

Då är det bättre att fixa/beställa buketten dagen innan, kanske överraska med blommor och frukost på sängen?

Vill du ha ett budgettips så besök någon av de större butikskedjorna den 13:e och gör ditt inköp av blommor. Lidl brukar till exempel ha prisvärda blombuketter inför alla hjärtans dag.

Köp rätt present

Ibland vet man precis vad partnern önskar sig. Men ofta kräver det en del tid och att man har öronen spetsade för att uppfatta de subtila önskningarna.

Blommor och choklad är sällan fel, liksom en flaska med bubbel. Eller partnerns favoritdoft. Vinterkylan i februari gör att alla presenter som kan ge värme är uppskattade.

Men glöm geléhjärtan, de är gulliga att titta på men väldigt få gillar dom egentligen.

Smycken är också vanliga som gåvor den 14 februari. Men då gäller det att veta exakt vad partnern vill ha och sondera terrängen i god tid, kanske redan i december då det ser ut som att du letar efter en julklapp.

Andra gåvor som är uppskattade är upplevelser. De kanske inte kan levereras rent konkret den 14 februari men presentkort på massage, spa-besök och liknande är som regel mycket uppskattade.

Hemgjord pizza i hjärtform – inte dyrt alls.

Även små gåvor 

Så här långt i texten tänker du kanske ”ojojoj vad dyrt!” Men det fina med alla hjärtans dag är att en gåva inte behöver kosta så mycket.

Det viktigaste är omtanken och tiden, att du visar hur mycket du uppskattar din partner. 

Utvidga omtanken

Alla hjärtans dag är en ”uppfinning” som varuhuset NK införde i slutet av 50-talet, tydligt inspirerade av traditioner i USA. Då låg fokus på presenter och uppvaktning till partnern. Givetvis såg man det som en kommersiell möjlighet till högre försäljning.

Men numera har alla hjärtans dag vidgats till att omfatta många fler, långt utanför parrelationer. Barn och föräldrar uppvaktar varandra, arbetsgivare ger blommor till sin personal, och så vidare.

Så varför inte ta chansen att visa din uppskattning till någon som behöver bli uppmärksammad? En liten gest kan betyda väldigt mycket.

Artiklar i samma ämne

Därför har du alltid druckit champagne ur fel glas

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep