6 tips som fixar sommarbudgeten
PUBLICERAD 15/7/2021

6 tips som fixar sommarbudgeten

Inspiration Semester kan bli en dyr historia, oavsett om du ger dig ut på äventyr eller stannar hemma och fixar med hus och hem. Men med några enkla knep kan du få pengarna att räcka längre – och njuta hela sommaren lång.

1. Bestäm semesterkassan i förväg

Dela in din budget i kategorier – till exempel transport, boende, mat, fika, inträden, shopping och övrigt. Skriv sedan ner hur mycket pengar du tror att det går åt per dag/vecka under semestern och se till att alla inblandade håller med. 

2. Kolla kommunen

Utmana familj eller vänner i att föreslå roligheter som inte kostar något. Gå till exempel in på kommunens hemsida och se vad de erbjuder för sommaraktiviteter för olika åldrar. Ofta går det att hitta saker för alla – kostnadsfritt. 

3. Prioritera mera

Ska du ut på äventyr, prata ihop dig med familj eller andra medresenärer om vad som är viktigt att lägga pengar på och vad som inte är det. Någon kanske tycker det är värt att spendera några extra slantar på goda måltider, någon annan tycker det går bra att bo i tält – så länge de får fri tillgång till glass. Se till att ni är överens om era prioriteringar innan och lägg sedan det mesta av semesterkassan på det ni njuter mest av. 

4. Res under lågsäsong

Att resa när alla andra gör det blir ofta dyrt. Har du möjlighet att vänta med semestern några veckor och åka under lågsäsong istället? Norra Sverige, Skåne och Gotland – många ställen är precis lika vackra även under sena augusti och september – och du kan få tag i billigare boende och slipper stå i kö (oavsett avstånd).

5. Ta med picknick

Att bjuda hela familjen på restaurang kan kosta mycket. Handla något gott och ta med picknick istället. Köp dricka, bär, matiga mackor eller sallad och ät på en brygga, en strand eller en klippa – och glöm inte att njuta av utsikten.

6. Det bästa är att komma hem

För att det ska bli lika roligt att komma hem igen efter semestern är det bra att försöka lura inbrottstjuven genom att be grannarna hålla koll under tiden du är bortrest. Genom att ta in post, klippa gräsmattan och tända och släcka lampor ser din bostad bebodd ut. Tänk också på vad du delar i sociala medier så att du inte ger onödig information om att ni är bortresta.

 

Källa: Icabanken, Femina, Nordea

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …