5 tips för att spara el i vinterkylan
PUBLICERAD 16/10/2021

5 tips för att spara el i vinterkylan

Energi & värme Nu har vi gått över till vintertid och temperaturen kryper långsamt nedåt. Vintern är också årstiden då priset på el blir dyrare och elräkningen högre och vi uppskattar mer än någonsin att ha ett varmt hus att komma hem till. Här är några saker du kan göra för att sänka din energiförbrukning under vinterhalvåret – utan att inverka på bekvämligheten.

Rätt inomhustemperatur

Inomhustemperaturen är en av de saker som påverkar din elräkning allra mest. När du sänker den med bara 1 grad kan du till exempel sänka energiförbrukningen för uppvärmning med hela 5 procent.

Om ditt värmesystem tillåter kan du spara ytterligare slantar på att sänka temperaturen under nätterna, eller när du reser bort. Rum som används mera sällan får gärna ha en sänkt temperatur. Och i sovrummet bör du ha "bara" 16 grader, då sover du bäst!

Möblera bättre

Eftersom uppvärmning står för en stor de av din elräkning är det också effektivt att undvika att möblera framför dina radiatorer. Många är vana att möblera längs väggarna – men när du ställer din soffa framför värmekällan blockerar du värmen som kommer därifrån och förhindrar energin från att cirkulera i rummet. Låt istället soffa, fåtöljer eller stolar stå en bit in i rummet.

Diska smartare

Ibland känns det som om diskmaskinen går för jämnan, speciellt i ett större hushåll med många hungriga familjemedlemmar. Men genom att ansluta diskmaskinen till kallvattnet värmer den själv upp vattnet, men sköljer i kallt vatten – allt för att spara energi. (Har du bergvärme med jordvärmepump som producerar varmvatten bör du däremot ansluta till varmvattnet.)

Byt till LED

Du har väl bytt dina glödlampor mot lågenergilampor eller LED? En lågenergilampa drar runt 80% mindre el än en vanlig glödlampa, vilket gör det snabbt och enkelt att spara ytterligare energi genom att se över din belysning.

Termografering - vad är det?

En termografering beställer du av en energiexpert som kommer och undersöker din bostad med värmekamera för att ta reda på var eventuella energiförluster finns. Det kan vara en vindslucka eller ett otätat fönster som släpper ut värme på ett ställe du inte visste om. Genom att täta energitjuven kan du spara pengar och behålla den sköna värmen inomhus istället.

 

Källa: Vattenfall, Aftonbladet

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …