5 frågor att ställa innan du skaffar spabad
PUBLICERAD 21/5/2021

5 frågor att ställa innan du skaffar spabad

Bygg & renovera Att krypa ner i varmt vatten och se upp mot stjärnorna i sin egen trädgård är något många drömmer om. Men vad kostar det att ha spabad och vad bör man tänka på? Här är några frågor att fundera på – innan du slår till.

Vad kostar ett spabad?

Ett eluppvärmt spabad kostar mellan 1 000 – 190 000 kronor i inköp. Spannet är stort – från billiga uppblåsbara tunnor till lyxiga swimspa stora nog att simma i. Vilket spabad som passar dig kan vara svårt att veta innan, men ett tips är att gå till en återförsäljare och be om att få provsitta några modeller. Ha gärna i åtanke hur många ni är i familjen som kommer bada samtidigt och hur ofta badet ska användas.

Vad blir driftkostnaden?

Driftkostnaden för ett spabad handlar till stor del om uppvärmning och underhåll. Energiförbrukningen beror givetvis på hur länge och ofta du badar, var i landet din tomt ligger (utomhustemperatur under året) och hur bra isolerat badet är. Man kan säga att en snittförbrukning för ett spabad ligger på mellan 200 - 500 kWh per månad, vilket betyder cirka 300 - 750 kronor i månaden om du betalar 1,5 krona per kWh för din el. Sedan tillkommer cirka 1 500 – 2 000 kronor om året för underhåll som filter, klor med mera. Ett termolock är också nödvändigt för att hålla energikostnaderna nere när badet inte används.

Hur mycket jobb krävs?

När du köper ditt spabad av en återförsäljare får du utförliga instruktioner för rengöring. Rengöring är viktigt för att hålla vattnet fritt från bakterier. I ett spa där du badar två gånger i veckan räcker det om du byter vatten cirka fyra gånger per år och spolar filtret cirka en gång i månaden, beroende på modell. Du behöver byta ut filtret minst en gång om året och det är nödvändigt att regelbundet rengöra rören, fylla på klor och mäta pH-värdet.

Hur placerar jag bäst ett spabad?

När du bestämt dig för ett spabad är det dags att välja plats på tomten. Välj en plan yta med hög bärighet, gärna en plats som har sol större delen av dagen. Många väljer att placera badet på altanen, men då bör du se till att den är skapad enligt dagens byggstandard och tänka på att inte placera pumpen nära en balk som sitter ihop med huset, eftersom det kan orsaka ljud och vibrationer även inomhus. Det kan också vara trevligt att skapa ett ”rum” runtomkring badet, kanske en grön oas som skyddar från insyn?

Hur mycket el krävs?

Eftersom badet är ett ställe som kräver både el och vatten behövs en jordfelsbrytare, så att du kan stänga av spabadet när du rengör. Oftast behövs 3x16 Ampere för fast inkoppling, (för mindre bad kan det räcka med 1x16 Ampere). Arbetet för el bör alltid utföras av en behörig elektriker – mer om information om lagar och regler kring elarbeten hittar du hos Elsäkerhetsverket.

Fler tips innan du hoppar i plurret:

  • Provsitt spabad hos din återförsäljare
  • Kolla hur mycket pumpen låter
  • Varför inte köpa ett billigt, uppblåsbart bad först och testa? Använder du det mycket – sälj och byt ut till ett större
  • Duscha alltid innan du badar, då håller sig vattnet fräschare
  • Sätt ett fotbad bredvid för att doppa fötterna innan ni kliver i
  • Gör mysigt runt omkring spabadet
  • Håll koll på vattenkvaliteten och rengör alltid enligt anvisningar
  • Njut!

 

Källa: Villanytt, Pricerunner, Elsäkerhetsverket

Mer om Bygg & renovera
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …

Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
Bygg & renovera

Vill du ha mer utrymme? En extra plats att använda som gäststuga, kontor eller kanske träningsrum, bastu eller båthus? Då är attefallshus det perfekta valet för dig. Och det bästa …