10 tips som minskar riskerna för inbrott – och minimerar skadorna
PUBLICERAD 6/3/2023

10 tips som minskar riskerna för inbrott – och minimerar skadorna

Ekonomi Följ våra 10 tips för att undvika inbrott i ditt hem. Och skulle du drabbas av inbrott är det viktigt att vara väl förberedd – annars får du kanske ingen ersättning!

Det finns ett gammalt talesätt att man ska hoppas på det bästa men förbereda sig för det värsta. Vilket också kan gälla för inbrott, som nog är bland det hemskaste man kan uppleva i sitt hem.

Viktigast är förstås att förebygga, både själva inbrottet och konsekvenserna. Förutom kränkningen som inbrottet innebär kan de ekonomiska konsekvenserna bli mycket stora.

I den här artikeln ger vi 10 viktiga tips om åtgärder som minskar risken för inbrott. Men också de steg du behöver ta redan nu för att bli så lite drabbad som det över huvud taget är möjligt – om det värsta skulle hända.

1. Skaffa hemförsäkring!

Hemförsäkring är ett absolut måste. Det vet de flesta. Men en del har glömt betala, eller minns fel. Kontrollera därför att du verkligen har en gällande hemförsäkring.

Har du några frågor kring försäkringsskyddet är det oftast enklast att ringa försäkringsbolaget. Den finstilta avtalstexten brukar vara väldigt omfattande och är ofta svår att tolka.

Se till att ha ett tillräckligt högt belopp försäkrat. Annars kan försäkringsbolaget hävda i efterhand att du varit ”underförsäkrad” och begränsa ersättningen.

Läs gärna vår speciella guide om hemförsäkringar (klicka på länken för att öppna ny sida). Här finns många bra tips!

En balkongdörr eller verandadörr är ofta den svaga länken, lätt att bryta upp.

2. Tänk: Hur gör tjuven?

Inbrottstjuvar brukar vara ganska rationella. De föredrar liten risk och vill inte bli upptäckta.

Därför är det bra att tänka som tjuven. Bor du i en villa med en insynsskyddad verandadörr på baksidan – då är det till 99 procent säkert att tjuven väljer den dörren. Kameraövervakning och/eller rörelsestyrd ytterbelysning vid verandadörren eller källardörren kan avskräcka tjuvar.

Belysning som tänds och släcks indikerar att någon är hemma i villan eller lägenheten. Vilket du kan göra med hjälp av en eller flera timers. De flesta inbrott sker dagtid, vardagar, då de flesta är på jobbet.

Lämna inga stegar utomhus som inbrottstjuven kan använda för att nå fönster som kanske står på glänt. Skyltar med ”Varning för hunden” kan också vara avskräckande.

3. Grannsamverkan

Forskning visar att Grannsamverkan är en effektiv metod att förebygga inbrott. Sannolikt den mest effektiva av alla.

Hur Grannsamverkan fungerar finns beskrivet hos Polisen (klicka på länken, som öppnar ny sida) men även hos Brå, Brottsförebyggande rådet (klicka på länken för att läsa mer).

Förutom att Grannsamverkan är bra för att motverka inbrott så är det också ett trevligt sätt att lära känna sina grannar. Gemensamt hjälps man åt att öka säkerheten för alla boende i området.

Ett öppet fönster är rena inbjudningskortet till tjuven.

4. Se över skalskyddet

Hur bra lås har du? Uppfyller de villkoren i din hemförsäkring? Hur lätt är det för en tjuv att öppna fönstren?

Vilken punkt är den svagaste i din lägenhet eller villa? Den svagheten blir sannolikt tjuvens väg in i ditt hem. 

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Har du svårt att förbättra säkerheten i dörrar och fönster kan ett larm vara det mest ekonomiska sättet att förbättra skyddet.

5. Vakta dina nycklar

Att stjäla först nycklar och sedan en cykel, moped, bil eller göra inbrott i ett hem är tyvärr vanligt. Var därför mycket försiktig med dina nycklar.

Lämna inte nycklarna i omklädningsskåpet oavsett om det är på jobbet, gymmet eller i badhuset. Ta alltid med nycklarna. Undvik att förenkla för tjuven och skriv inget på nyckelknippan som exempelvis adress.

Skulle nycklarna bli stulna måste du byta ut låskolvarna hemma – omedelbart! I en lägenhet är det som regel bara en låskolv, men i en villa kanske flera. Det är tråkiga pengar, men ett inbrott är tusen gånger tråkigare!

Finns det inga brytmärken eller andra yttre bevis (som vittnesmål, eller bilder från övervakningskamera) kan försäkringsbolaget hävda att du lämnat ytterdörrar eller fönster olåsta. Att bevisa motsatsen blir väldigt svårt. Har du varit oaktsam kan försäkringsbolaget neka ersättning.

Göm inga nycklar utanför ditt hem som ”reserv”. Inbrottstjuvar är mästare på att lista ut var nycklarna finns. Och då kan försäkringsbolaget vägra ersättning. Däremot är det bra att ha ett set nycklar hos exempelvis vänner, eller någon släkting.

Vi har det mysigt på Kreta! Bra, tänker tjuven, då kan jag jobba ostört.

6. Inga semesterbilder

När du och familjen äntligen åker iväg på semester känns det naturligt att dela glädjen med andra, via exempelvis Facebook och Instagram. Men vänta lite med det.

För inbrottstjuvar är semesterbilder rena inbjudningskortet – då vet de att inbrottet kan ske ostört.

7. Dokumentera ditt hem

För att få rätt ersättning måste du kunna bevisa vad du äger. Finns det inga kvitton eller foton kan försäkringsbolaget hävda att du aldrig ägt det som du förlorat vid inbrottet. 

Detta är därför mycket viktig: dokumentera allt du äger. Och då menar vi ALLT! Gör det regelbundet, minst en gång per år. Ta mobiltelefonen, gå en runda och fotografera allting i ditt hem. Öppna lådor, skåp, garderober och fotografera även vindsförrådet, källaren, garaget – ja, alla ställen!

Se till att förvara bilderna på ett säkert sätt och helst på flera platser. Man kan till exempel samla bilder i ”molnet”, via tjänster som bland annat Google, Dropbox, Microsoft och andra företag erbjuder. Förvara inte bilderna enbart i mobilen, den kan också gå förlorad eller bli stulen.

Kvitton från inköp är mycket viktigt att spara. Där syns bland annat pris och datum – vilket är helt avgörande för att uppskatta värdet. Fotografera även kvitton. Vid en brand kan kvitton försvinna, men har man bilder så går de att styrka ändå i efterhand.

Äldre föremål och antikviteter kan behöva värderingsintyg, vilket kanske kostar en slant att utfärda men oftast är försumbart lite jämfört med värdet på föremålen.

Larm med kameraövervakning ökar tryggheten i ditt hem.

8. Larm är bra, men …

Statistik från polisen visar att larmade hem har färre inbrott, jämfört med de som saknar larm. Med ett installerat larm minskar risken för ett inbrott.

Att skydda ditt hem med ett larm avskräcker alltså många inbrottstjuvar men tyvärr inte alla. Professionella tjuvar vet att larmföretag kan ta lång tid på sig att rycka ut, och ibland kommer de inte alls. Ofta finns det tid nog att samla ihop det mest värdefulla och snabbt försvinna från platsen.

Fördelen med moderna larm är att de har flera smarta funktioner och till exempel gärna kan kombineras med brandvarnare. Det ger en större trygghet.

I en villa kan man nattetid ha källare och bottenplan larmat, men inte övervåningens sovrum. Det ger bättre nattsömn för familjen då alla vet att de nedre planen är larmade. Läs mer om larm i vår guide (klicka på länken).

9. Ingrip inte själv

Att ingripa personligen mot en tjuv vid ett pågående inbrott är farligt och inget vi rekommenderar. Det kan sluta på ett mycket tragiskt sätt.

Stanna istället i säkerhet och ring 112. Ta bilder, filma, notera registreringsnummer på bilar och berätta om dina observationer till polisen.

Polisen är högt motiverade att gripa inbrottstjuvar ”in action” för det är ett av få sätt att brottet verkligen leder till en fängelsedom. Även om tjuvarna hunnit försvinna så kan en hundpatrull hitta spår som leder till ett gripande.

DNA-märkning lämnar ett osynligt "fingeravtryck" som gör att stöldgods kan spåras till sin ägare.

10. DNA-märk värdesakerna

Försäkringsbolag och polis lånar ut elektriska gravyrpennor som kan användas för att märka upp stöldbegärliga föremål. Det passar dock inte till alla värdesaker i hemmet.

Sedan flera år finns det så kallad ”DNA-märkning” som kan appliceras på värdefulla föremål och i efterhand användas för att identifiera stöldgods. Den här märkningen har visa sig ha en mycket god, avskräckande effekt mot inbrottstjuvar.

Märk-DNA syns inte för blotta ögat och är numera ganska billigt. Läs mer hos Stöldskyddsföreningen SSF om DNA-märkning (klicka på länken). Glöm inte att sätta upp DNA-klistermärkena på fönster och dörrar, då vet tjuven att de här värdesakerna är svåra att sälja vidare till en hälare.

Att ha in- och utvändiga kameror kan hjälpa dig att styrka att det verkligen skett ett inbrott. Kameror kan även verka avskräckande och de kan bidra till en fällande dom om inbrottstjuvarna kan identifieras i samband med att de bryter sig in. Men en enkel utomhusbelysning med rörelsesensor kan också vara effektiv.

 

Mer om Ekonomi
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Ekonomi

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att blåsa ”faran över”, dina banklån …

Så fixar du fattiga januari
Så fixar du fattiga januari
Ekonomi

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Ekonomi

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår guide …